Αφού περάσουμε το Ναό της Αγίας Αικατερίνης του Σινά κατευθυνόμαστε δεξιά προς την περιοχή Καλλιτέρο όπου ο Ναός του Αγίου Λύπιου , έτερος Ναός της Αγίας Αικατερίνης και το Μετόχι του Αγίου, προσφιλής περίπατος του Διον. Σολωμού, όπου εμπνεύστηκε το πεζό του η «Γυναίκα τση Ζάκυνθος».
Καταλήγοντας στο Καλαμάκι συναντάμε το Γυψόλιθο, όπου έγινε μάχη στις 30 Σεπτεμβρίου του 1821 μεταξύ Τούρκων και ντόπιων, οι οποίοι χτύπησαν το καταδιωκόμενο από ελληνικά πολεμικά πλοία αλγερινό πλοίο και στη συνέχεια ενεπλάκησαν με το αγγλικό στρατιωτικό απόσπασμα που προσέτρεξε να βοηθήσει τους Τούρκους. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστεί ο αξιωματικός Ράιτ. Ακολούθησε δίκη και καταδικάστηκαν έξι ντόπιοι σε θάνατο και στη συνέχεια τα σώματά τους αφού τα πίσσωσαν τα εξέθεσαν σε σιδερένια κλουβιά. Αναφέρεται ότι ο Διον. Σολωμός συνέθεσε το ποίημα «Τρελή Μάνα» γιατί συγκινήθηκε από τη μάνα του εκτελεσμένου αγωνιστή Γιάννη Κλαυδιανού από το χωριό Φιολίτι.
Συνεχίζοντας στον κόλπο του Λαγανά, στο νότιο μέρος, υπήρχε η Μονή των Φραγκισκανών στη θέση Καλογεράτα, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Βέλγος ανατόμος Ανδρέας Βεζάλ (1514-1564), επιστρέφοντας από προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, ναυαγός, άφησε την τελευταία του πνοή.
Τα δύο νησάκια Μαραθωνήσι και Πελούζο τα οποία φαίνονται από εκεί είναι γνωστά για το φυσικό τους κάλλος, αλλά και για την εκκλησία της Παναγίας της Μαραθωνησιώτισσας και τον πύργο του Πελούζου, που είχαν χτιστεί πάνω τους.
Λίγο πιο κάτω στο παραλιακό χωριό Αγ. Σώστης βρίσκεται και ένα ιδιωτικό νησάκι τ οποίο έχει πρόσβαση κανείς μέσω μιας πεζογέφυρας.
Προχωρώντας προς το εσωτερικό τμήμα της περιοχής του κόλπου του Καλαμακίου- Λαγανά είναι το χωριό Παντοκράτορας και στη θέση Αμυγδαλιά από τις αρχές του 16ου αι. πάνω σε ένα λοφίσκο μνημονεύεται το μεγαλόπρεπο αρχοντικό της Οικογένειας Λούντζη Σαρακίνα. Δίπλα του το εκκλησάκι Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, όπου και το οικογενειακό νεκροταφείο.
Συνεχίζοντας προς τη Λιθακιά και στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Αρχοντικό της Οικογένειας Μεσσαλά, που στα χρόνια της Αγγλοκρατίας χρησίμευε για Δικαστήριο.
Στο δρόμο προς το Κερί λίγο έξω από το χωριό της Λιθακιάς την περίοδο της Κατοχής έγινε μάχη μεταξύ ανταρτών και Γερμανών στις 10.9.1944. Υπάρχει σχετική αναμνηστική πινακίδα.
Συνεχίζοντας για το Κερί, στη θέση Άβυσσος – Κορνός (Κρουνός) υπάρχει ένα λαγκάδι-χάσμα όπου το βάθος του δεν μπορεί να εντοπιστεί. Εκεί κοντά υπάρχουν γεωτρήσεις, από τις οποίες τροφοδοτείται η πόλη.
Στη Λίμνη του Κεριού από την αρχαιότητα μνημονεύονται οι πηγές της πίσσας και του πετρελαίου, τις οποίες αναφέρεται ότι τον 5ο αι. π.Χ. επισκέφτηκε ο Ηρόδοτος (484 π.Χ.-425/410π.Χ.).
Η περιοχή καταλήγει σε απότομους βραχώδεις γκρεμούς με ιδιαίτερη ομορφιά και θέα στο ηλιοβασίλεμα, από τις οποίες ξεχωρίζουν η περιοχή Κακαβάκη, που απέναντί του βρίσκονται δυο βράχοι μέσα στη θάλασσα, οι Μυζήθρες.
Στο γυρισμό προς την πόλη αξίζει να επισκεφτεί την παραλία στην περιοχή Μαραθίας. Η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι εύκολη καθώς ο δρόμος είναι απότομος και γεμάτος πέτρες αλλά η παραλία είναι μαγευτική.