EL | EN | IT
Δορυφόρος
Δρόμοι
Ξενάγηση λογοτεχνική

Η πόλη του Αιγιαλού άρχισε να χτίζεται πάνω σε νησίδες, λωρίδες γης και επιχωματώσεις από τα μέσα του 16ου αιώνα, και μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή πόλη δεν διαφέρει και πολύ από την παλιά. Τις φάσεις κατασκευής της πόλης, αλλά και τη ζωή των κατοίκων κάθε εποχής, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε μέσα από αποσπάσματα από μικρά γλαφυρά λογοτεχνικά κείμενα, σημαντικών λογοτεχνών – ποιητών, που θα ζωντανέψουν την εφαρμογή και θα βοηθήσουν τους χρήστες να ταξιδέψουν στο χρόνο.



Επιπρόσθετα σημαντικές θέσεις – μνημεία σε όλο το νησί εμπλουτίζονται από λογοτεχνικά αποσπάσματα σε μια λογοτεχνική ξενάγηση, που τεκμηριώνει την ιστορική, την εμπλουτίζει και ξεδιπλώνει όλα τα στοιχεία που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό της Ζακύνθου ως “Το Φιόρο του Λεβάντε”.

Οι λογοτεχνικές εγγραφές περιλαμβάνουν:

  1. Το Ναυάγιο (Ξενάγηση στη βόρεια Ζάκυνθο): Ποίημα Διον. Σέρρα
  2. Την Πλατεία του Αγίου Παύλου (Ξενάγηση από την “Μέσα Μερία” της Χώρας (Στενόφορος) προς την καμάρα Αγίου Λαζάρου): Περιγραφή της Πλατείας από τον Α. Λιβέρη, Ι..Α., 1988, “Το φιόρο που μαράθηκε”, σ. 42
  3. Την Πλατεία Ρούγα (Ξενάγηση από την “Μέσα Μερία” της Χώρας (Στενόφορος) προς την καμάρα Αγίου Λαζάρου): Γρηγορίου Ξενόπουλου, Αυτοβιογραφία , κεφ. 5:΄Το μαγαζί μας – Η πλατεία Ρούγα”, σ. 91-92.
  4. Το παστέλι , (Γαστρονομική ξενάγηση): Η Ζάκυνθος, του Ι. Τσακασιάνου.
  5. Οικία Φωσκόλου : Αι Χάριτες, Νικολάου Ούγου Φώσκολου
  6. Αναφωνήτρια: Ο Γούμενος της Αναφωνήτρας, του Ανδρέα Μαρτζώκη, Βιβλιοθήκη Ζακυνθινών Μελετών, εισαγωγή Γιάννης Χρυσικόπουλος, εκδ. "Μέλλον", Ζάκυνθος 1982 (απόσπασμα)
  7. Ζακυνθινά πυροτεχνήματα: Ιωάννης Μ. Δεμέτης, «Άγιος Λάζαρος η γειτονιά μου. Ταξίδια στα μονοπάτια του χθες», εκδ. Οι Φίλοι του Περίπλου, 1995, από το κεφάλαιο :«Το πανηγύρι του Αγίου Λαζάρου και οι φωτίες», σελ. 165-172.
  8. Πύργος του Δομενεγίνη: Διονυσίου Σολωμού , «Γαλήνη», στο «Σολωμού Άπαντα», εκδ. Ν. Δαμιανού
  9. Στο Μνημείο για τις σχέσεις φιλίας Ζακύνθου – Σουλίου, με αφορμή τους στίχους από το “Φιλόπατρι” του Ανδρέα Κάλβου, η απόδωσή του από τους “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” μέσα στο Μουσείο Σολωμού , σε μελοποίηση Δημήτρη Λάγιου,







Loading...