EL | EN | IT
Loading...
ΑΓΡΟΔΕΣΜΟΣ (Μπάστας Αντώνης)
Γευσιγνωσία/Τοπική γαστρονομία Κέντρο Ανατολική Ζάκυνθος Κέντρο Ανατολική Ζάκυνθος

Το "Τυροκομείο Μπάστα" βρίσκεται μέσα στο δάσος και έχει κτιστεί από πέτρα, στα παραδοσιακά πρότυπα της Ζακύνθου, ενώ είναι και επισκέψιμο από τουρίστες που επιθυμούν να βρεθούν εκεί και να γίνουν μάρτυρες της παραγωγής τυριού. Η οικογένεια Μπάστα στη Ζάκυνθο ασχολείται με την παραγωγή τυριού από πολύ παλιά. Εδώ και τρεις γενιές παράγει τυριά από την κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας, με έντονο τοπικό χαρακτήρα. Το 2008 το παλιό τυροκομείο στον Άγιο Λέοντα Ζακύνθου εκσυγχρονίζεται και μετατρέπεται σε μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, τα οποία ξεχωρίζουν από τη μοναδικότητα της γεύσης τους. Η μονάδα παράγει το ιδιαίτερο, αρωματικό και πολύ πικάντικο λαδοτύρι Ζακύνθου, το οποίο διατηρείται μέσα σε ελαιόλαδο, σε πήλινα κιούπια. Άλλα τυριά και γαλακτοκομικά που παράγει το τυροκομείο είναι η πικάντικη λαδογραβιέρα, το τυρί άλμης, τύπου φέτας, η πρέζα, η μυζήθρα, γιαούρτι, κρέμες και ρυζόγαλο.